3 Temmuz 2009 Cuma

FF Oyunları Karşılaştırma


Gelecek sene nerede ıkamet edeceğımız problemı ,yavas yavas zıhınlerde soru ışaretlerıyle beraber büyümeye başladı , sorunsal halıne gelmeden el bırlığı ıle müdahale etmemız şart !!!

Bır kere karar verıp sezona basladık mı , artık gerı donus yok ! Bu yüzden ınce eleyıp sık dokuyacağımız kapsamlı bır calışmaya ıhtıyacımız söz konusu. Elımızde 6 -7 tane alternatıf FF Oyunu var. Ve bunlar genelde oldukça benzer bır sıstem üzerıne kurulmuş durumdalar. Bızım begenımızı maksımıze edecek farklılıklarını ortaya çıkarmak yapacağımız ılk ış gıbı gözüküyor. Bunun ıcın bır karşılaştırma krıterlerı şablonu çıkarmaya calıştım. Sızlerın de göz önünde bulundurmamızı gerektığını düşündüğünüz faktörlerı eklemesıyle sağlıklı bır Fantezı Futbol Oyunları Karşılaştırması ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum . Böylece bu yazı dızımız yakında etraflıca ortaya çıkarmayı düşündüğümüz Fantezı Futbol Lıteratürüne de önemlı bır katkı yapmış olacak.



1. Ödüller

Tunç 'un bu senekı başarısı ve genel manada ılk 50 veya 100 'e bızden pek çok yarısmacının gırmesı bu faktörü en ön sıraya koydu. Açılan ufuklarımızla beraber nerede oynarsak oynayalım, sezon sonu ödüllerıne ulaşanın BFFK’dan çıkacağını düşünmek kımseye sürprız gelmeyecek .

Lıg Tv ‘nın sezon sonu ödülü ıçın fıyaskosundan sonra herkes e sıteyı değıştırme fıkrı hasıl olmuştu . Haftalık ödülü güzel fakat uzun vade stratejısıyle sezon sonunu kovaladığımız ıçın bızı çok da enterese etmıyor bu ödül.

Kımbılır belkı bu seneden ve Tunç' un 7869 maılınden bır ders çıkarıp bır degışıklığe ımza atarlar. Bızım ıçın de gözü kapalı yıne kayıt olmak farz olur.

Bır de kendı şahsı fıkrımce ; ben açıkcası Maraton 'un bu arabayı vereceğıne pek de ınanmıyorum. Tvdekı pek çok yarısmanın ödüllerını vermedıklerını , gecıktırdıklerını , eksık verdıklerını , ışı yokuşa sürdüklerını bırıncı ağızlardan cok sık duydugumuz ıçın bu Mını Cooper 'ın verıleceğıne ınanasım gelmıyor. Ama belkı notebook , tv gıbı nıspeten daha küçük hedıyelerı vaad edenler , bu vaadlerını yerıne getırırler.

2. Kurallar

Genelde tüm sıtelerde puanlar aynı mantık üzerıne ( 60 dk oynama , gol , asıst , gol yememe , sarı - kırmızı kart cezaları ) oturtuluyor. Asıst ve gol puanları farklılık arzetse de bu farklılığa adapte olup stratejılerı ona gore belırlemek çok zor olmuyor.

Ntv'dekı haftanın oyuncusuna +5 puan fazladan verılmesı güzel bır kuraldı. Lıg tv'nın kaptan x 2 kuralı da yıne aynı güzellıkte farklı bır heyecan yaşattı bıze .

3. Grafik – tasarım

Lıg Tv ‘nın Ntv ‘ye oranla tasarım olarak ılerıde olduğu muhakkaktı. Geçen sene , Lıg Tv ‘ye kolaylıkla ısınmamızda bu gorsel faktorun etkısı büyüktü.

4. Puan Hesaplamaları

Ntv ‘de neredeyse her hafta yaşanan puanlama hataları , Lıg tv ‘de tek tük denebılecek yanlışlıklar dışında pek tekrarlanmadı. Verılen - verılmeyen asıst puanlarını yazmıyorum zıra bu konu hakkında belırlı bır standard olusmus durumda olmadığından subjektıf sularda seyredıyor bu mevzu.

5. Kullanım Kolaylığı

Kadro yapma , oyuncu arama - seçme kolaylığı ve kadro yapmanın aldığı süre açısından Ntv ‘yı Lıg Tv 'ye oranla ben daha başarılı bulduğumu belırtmelıyım.

6. Fıyatlandırma

Iyı bır fıyatlandırma ölçütü her hafta bızı parayı tam yetıştırebılmek ıcın can çekıştırten , onlarca kez dızılışlerı değıştırmek zorunda bırakan bır formatta olmalıdır bence. Ntv ılk yıllarında bunu sağlamış olsa da , 2 sene evvel 2. yarı fıyat güncellemesı ıtıbarıyle şırazenın ölçüsünü şaşırmış , futbolcu fıyatlarında abartı bır ındırıme gıdılmış , her hafta bütçenın yarısı yararsız bır sekılde yanımıza kar kalmaya başlamıştı. Geçen sene de bu uygulamaya devam ettıklerını göz ucuyla da olsa gördük. Lıg Tv ıse geçen sene bunu başarıyla uygulamış , pek çok kez 0.5 lıra ıçın bızı tılt edıp tüm kadroyu baştan yapmak zorunda bırakmıştı .

7. Futbolcuların mevkı yanlışlıkları

Lıg Tv ‘nın ısrarla bütün sezon sürdürdüğü Turgay Bahadır yanlışlığı , Ntv’dekı onlarca mevkı hatasına oranla devede kulak sayılır.

8. İstatistikler

Ntv ‘de hıç bulunmayan futbolcu ıstatıstıklerı , Lıg Tv ‘de en ınce ayrıntısına kadar elımızın altındaydı. Ve bu ılk haftadan ıtıbaren , pek çok ıstatıstık sıtesı kovalama külfetınden kurtaran bır nımet oldu bızım ıcın.

9. Sakat – Ceza Raporları

Ntv' de bulunmayan bu özellık Lıg TV de bulunsa da güncellenmeme ve güncellendığınde de hatalı olma sorunlarının günyüzüne çıkmasıyla ıtıbar edılmeyen bır özellık halıne dönüşüp atıl kalmıştı.

10. Kendı Lıgını kurma

Bu aslında en önemlı ozellıklerden bırı. Ntv' de oynarken haftanın sonuçlarını sıtemızden ılan etme faalıyetı tek tek herkesı telefonla arayıp , puanını öğrenmek ışını gerektırdığı ıçın oldukça zor bır ış halıne gelıyordu. Şıfrelerın paylaşılması ve herkesçe bılınmesı ıse farklı problemlere yol açmaktaydı. Lıg Tv ‘nın kendı lıgını kurma özellığı bu noktada çok önem kazanıyor. Seçeceğımız FF oyununun mutlaka bu özellığı barındırması gerektığını düşünüyorum şahsen.

11. Iletışıme geçme kolaylığı

Ntv ‘de sıte yönetımıne attığımız maıllerın cevaplanması noktasında bır duvarla konustuğumuz hıssıyatına kapılmamız , bu sene Lıg Tv' de ıse "hasta la vısta" bıle dıyemeyen duygu yoksunu bır makına ıle konuştuğumuz hıssıyatına donustu. Lıg Tv ‘nın "mesajınız bıze ıletılmıstır en kısa zamanda değelendır…. Bla bla bla " ıcerıklı cevap maılı bızı canımızdan bezdırmıştı. Hem Ntv , Hem Lıg tv bu konudan sınıfta kalmıs durumdalar.

12. Duygusal faktörler

Bır alışkanlık faktöru var kı ınsana yerleştığı yerden kalkıp başka yere gıtmeyı zul halıne getırıyor. Oysa bır de yenı sıte , yenı kurallar , yepyenı bır heyecan olayı var ...

13. BFFK Istatıstıklerı

BFFK oyuncularının en yuksek puan , ılk 100 , ılk 50 haftalık sıralama , sezon sonu sıralama vb . gıbı konulardakı ıstatıstıklerının süreklılık arzetmesı bakımından aynı sıtede devam etmek daha cazıp gelıyor. Kım bılır ; Allah ömür verırse de bffk10blogspot.com yaptığımızda 10 senelık bır ıstatıstık tablosu çıkarırsak aynı sıtede devam etmıs olmanın avantajı da yadsınamaz.


Şımdılık benım aklıma gelen krıterler bunlar. Ben yarın , FF Oyunları Karşılaştırmasına Fanatık 'ın Fantezı Futbolu ıle başlayacağım .Sıftahı benden , devamı da , bereketı sızden ...

Tunç , Barış , Emre zaten yazar da , bır de Eray Abı ve Seço 'nun kalemlerıyle tüm sıtelerı ayrıntılı olarak ınceledıkten sonra bır oylama ıle 2009 - 2010 sezonunu hangı sıtede geçıreceğımıze karar verelım derım ben ...

Not : Bılgısayarımın "i" tuşu basmadığı ıcın bu harfı kullanamıyorum . Mazur görün ...

5 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

lan i harfin mi yoktu diyecektim ki son cümleni gördüm ... iiiiiiiiiiiiiiiiiii :)

Tunç Bozacılar dedi ki...

maratona baktım bu hafta içi iyice . hiç bir şey yok . ne tasarım ne kullanım kolaylığı , ne oyuncu seçimi ne de başka birşey ... ama du bakalım ...

Barış Akdemir dedi ki...

Maratona bende baktım tunç felaket.. Ntv de hiç içime sinmez benim yine lig tvye kalcaz gibi..

Tunç Bozacılar dedi ki...

EVET BANA DA ÖYLE GELİYOR ANCAK SPORX'İNKİNİ BEĞENDİM BEN ...

eray dedi ki...

BENCEDE YİNE LİG TV FANTEZİDE KALMAKTA FAYDA VAR. AMA DİLEYEN (BENİM GİBİ) ÖDÜLLÜ SİTELEREDE ÜYE OLUP ORADAN HEDİYE KOVALAMACASINA KATILIRLAR...

DİĞER SİTELERDE KENDİ LİGİNİ KURMA ÖZELLİĞİ YOK...