15 Ekim 2008 Çarşamba

Havada Kalan Asist Kavramı


Geçen sene NTVMSNBC Fantezi Futbol Oyunu konusunda en büyük kavram kargaşası asist hakkında yaşanmaktaydı. Kurallar bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmamış olan asist kavramının içeriği , asist puanlarının bir standardizasyona bağlanmamış olmasından dolayı sene boyunca tartışmalara yol açmıştı. Asist olduğunu düşündüğümüz pozisyonlar puanlandırılmazken , sittinsene asist diye adlandırmayacağımız pozisyonlar asist puanı almıştı. Biz de sitemizde bir postla konuyu ele almış , NTV yönetimine konuyla ilgili bir mail göndermiş ve şikayetimizi belirterek bir çözüm önerisi sunmuş ama herhangi bir cevap alamamıştık. ( Zaten sene boyunca sadece 1 kez attığımız maile cevap gönderilmişti . )

Bu sene LİG TV 'ye geçtiğimizde ilk baktığım konu Kurallar bölümündeki asist maddesi oldu. NTV 'nin 2 puanının aksine , LİG TV 'de asist 3 puanla değerlendirilmekteydi dolayısıyla asistin önemi artmaktaydı. Fakat asist kavramının tanımlaması LİG TV 'de de yapılmamıştı. İlgili kural sadece "Asist yapan oyuncu (asist başına) 3 puanla değerlendirilir . " şeklindeydi. Asist kavramının içine nelerin girip girmediği ise belirtilmemişti.

Bu sezon 5. haftaya kadar net asist pozisyonlarıyla gelinmiş , ama 5. haftada 3 farklı maçtan 3 farklı pozisyon konusunda biz bile arkadaş arasında mutabık kalamamıştık. Sivasspor - Fenerbahçe maçındaki Sezer Batur 'un golünde Mehmet Yıldız çalım niyetiyle topu defanstan kurtarmaya çalışmış ve biraz da istemdışı olarak yan tarafa açılan top golden bir önceki vuruş olmuştu . Trabzon - Antalya maçında ise Gökhan 'ın amacı pas vermek olsa da tam bir vuruş yapamamış top defans oyuncusu ile arasında sıkışmış ve bu karambol sonucunda golü atan Colman 'ın önüne düşmüştü. Galatasaray - Konyaspor maçında ise bu sefer Lincoln 'den Baros 'a net bir pas gitmiş ama Baros topu önce bir oyuncuyu çalımlayıp daha sonra driplingine devam ettikten sonra 90 'a yollamıştı. 3 pozisyon da asist olarak verilse de verilmese de , şaşırmazdık açıkçası ...
Pazartesi puanlara baktığımızda 3 pozisyonun da asist puanını aldığını gördük. Bu puanlar Lig TV yönetiminin muallakta kalan pozisyonlarda insiyatiflerini puan kısmaktan değil de puan vermekten yana kullandıklarını düşündürttü bize . Böylece aynı tip pozisyonlardaki değerlendirme kriterlerini de tecrübe yoluyla keşfetmiş olduk.
Geçen hafta ise bir asist kriteri daha keşfettik. Ankaraspor - Sivasspor maçında Mehmet Çakır 'ın ortaladığı topla kalenin ağzında buluşan Neca ilk vuruşunda kaleciyi isabet ettirmiş , 2 . vuruşunda ise ağları bulmuştu. Bu pozisyon puanlamalarda asist olarak değer kazanmıştı. Demek ki LİG TV yöneticilerinin vicdanlarından müteşekkil hayali asist kavramımıza şu kuralı yazabilirdik : " Kaleciden dönüp gol olan pozisyonlarda iki vuruşu da aynı oyuncu yaparsa bu oyuncuya ilk verilen pas ya da orta asist kabul edilir. "

Konuyla ilgili Avrupa futbolundan örnek vermek icab ederse ; Fantezi Futbol oyununda belki de tüm dünyada zirveyi tutan Premier Lig 'in resmi fantezi futbol sitesi

http://fantasy.premierleague.com/ Asist konusunu Kurallar kısmında açıklığa kavuşturmuş . Asistler alt başlığı altında aşağıdaki durumlar ayrıntıya dökülmüş :

1 - If during this pass, an opposing player significantly alters the speed or direction of the ball, then no assist is given except if this intervention directly results in an own goal.

2 - If a goalkeeper does not have control of the ball and parries a shot or
drops a cross or the ball rebounds off the woodwork, the attacking player shooting or crossing the ball receives the assist if a goal directly ensues.

3 - In the event of a penalty, the player earning the penalty gets an assist if it is successfully scored, but not if he takes it himself in which case no assist is given. No assist is given for a player who earns a free kick that
subsequently results in a goal.


1 - Golle sonuçlanmış pas sırasında , rakip oyuncu topun yönünü ya da hızını önemli ölçüde değiştirmişse asist verilmez. Fakat rakip oyuncunun bu müdahalesi direk kendi kalesine golle sonuçlanırsa bu pas asist değeri kazanır.

2 - Eğer kaleci bir atağı savuşturmaya çalışırken topun kontrolünü sağlayamaz , gelen ortayı elinden kaçırır ya da top , şut ya da orta sonucunda direkten döner ve bu pozisyonlar golle sonuçlanırsa ilk şutu atan ya da ortayı yapan hucüm oyuncusu asist puanı kazanır.

3 - Penaltı pozisyonlarında ise penaltıyı kazandıran oyuncu , penaltının gole çevrilmesi durumunda asist kazanır. Aynı oyuncu penaltıyı kendi atar ve gole çevirir ise gol puanının yanında ayrıca asist puanı almaz. Golle sonuçlanan frikikte ise faulu kazandıran oyuncuya asist yazılmaz.


Sezon boyunca karşılaşılması muhtemel tüm karışıklıklar asist pozisyonlarının , Kurallar bölümünde belirtilmesiyle böylece ortadan kaldırılmış. Örneğin bizde böyle bir kurallar bütünü konulmuş olsa bu haftaki pozisyonlara baktığımızda Mehmet Çakır 'ın ortasının direk 2 . maddenin konusuna girip asist sayılacağını bilebiliriz. Aynı şekilde LİG TV 'de asist puanı verilmese de G.Antep - Antalya maçında Murat Ceylan 'ın golünde ilk şutu atan Tabata 'nın 2. maddeye göre asist kazanması ve ya Denizli 'nin penaltısını yaptıran Darryl Roberts 'ın 3. maddeden asist puanını alması gerekirdi. ( Ya da en azından sezon başında kurallar bölümünde bu tip pozisyonların asist değeri kazanmayacağı belirtilir ve karışıklık önlenmiş olurdu. )

Bu kadar ufacık bir ayrıntıdan yabancı hayranlığı yapmış olmayalım ama Türkiye 'deki sayısı en az 15 - 20 olan Fantezi Futbol sitelerimizin hiç birinde bu kural ayrıntısıyla yazılmamış. Eğer hangi pozisyonların asist sayılıp hangilerinin sayılmayacağı sene başında Kurallar başlığı altında belirtilmiş olsa hem bir standard yakalanmış , hem de biz yarışmacılar açısında da belirsizlik ortadan kalkmış olur ...

5 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

iktidara ilk darbeyi yaptım .. asist by c.ronaldo :))

Tunç Bozacılar dedi ki...

sen bakma bana değiştir kafana göre .. maksat rahatsızım ya ona dikkat çekmek :))(ilaç milaç)

Engin Gürses dedi ki...

Ben de Telekom daki danışmanlık skandalına dikkat çekmek istiyorum , bu vesileyle ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

offf !! çok geyik olmuş seninki ..

Engin Gürses dedi ki...

Bu hafta Mehmet Çakır 'ın pozisyonu da asist değeri kazanmadı. Oysaki Mehmet Çakır orta yapmış ve defans kendi kalesine gol atmıştı.