25 Aralık 2008 Perşembe

İlk Yarının Ardından ...


Yılın en ilginç olayları !

- Kastamonu 1. Amatör Küme'de daha önceki haftalarda hakemi mahkemeye veren Ormanspor , aynı hakemin kendi maçlarına verilmesi üzerine maçın başlamasından 20 dakika sonra oyuncularının sakatlandığını ileri sürerek sahadan çekildi .

- TFF 3. Lig 1. Grup'ta yer alan Küçükköyspor'un kulüp başkanlığına 300 üyeden katılan 30 üyenin desteğiyle başkanlığa Selami Hacıarifoğlu seçildi . Haziran ayında gerçekleşen bu seçimin ardından yönetim kuruluyla kulüp lokalinde incelemelerde bulunmak isteyen Hacıarifoğlu ve yöneticiler , ilginç bir manzarayla karşılaştı . Daha önceki yönetimde üyeler için lokal olarak kullanılan ve zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan binanın , kapıları ve pencerelerinin sökülerek , içinde bulunan masa , sandalye ve değerli eşyaların yağmalanmış olduğu görüldü .

- İspanya 3. Lig takımlarından Leganes'de futbolcular paralarını alamamalarını protesto etmek için ilginç bir yöntem uygularken , Atletico B ile oynadıkları maçın ilk dakikasında sahada diz çökerek beklediler . Rakip takımdaki futbolcular Leganesli futbolcuların protestolarına saygı gösterip kendi sahalarında aralarında topla paslaşırken , maçın hakemi de olaya müdahale etmedi .

- Hırvatistan Birinci Futbol Ligi takımlarından NK Zadar'ın kanat oyuncusu Hrvoje Custic , maçta kafasını beton bariyere çarparak , hayatını kaybetti . 24 yaşındaki futbolcu ameliyata alındıktan 5 gün sonra öldü .

- Belçika Birinci Futbol Ligi'nde Cercle Brugge-Bergen maçında ev sahibi takımın futbolcusu Steven De Pauw , karşılaşmanın 58. dakikasında oyuna dahil oldu ve girdikten 10 saniye sonra rakip oyuncu Buffel'in formasını çekerek , ilk sarı kartını gördü . Pauw , ilk kartın ardından 4 dakika sonra aynı oyuncuya bu kez çok sert bir faul yaptı ve 2. sarı kartın ardından kırmızı kart görerek oyundan atıldı .

- Brezilya Birinci Futbol Ligi takımlarından Botafogo'nun defans oyuncusu Andre Luis , Güney Amerika Kupası çeyrek finalinde Arjantin takımı Estudiantes ile yaptıkları maçta , kendisine ikinci kez sarı kart göstermek isteyen Şilili hakem Carlos Chandia'ya sinirlenerek , üzerine atladı. Hakemin elindeki sarı kartı alan Brezilyalı oyuncu , kartı hakem Carlos Chandia'ya göstererek , tepkisini ortaya koydu .

- Macaristan 4. Futbol Ligi'ndeki Bököny-Kalmanhaza maçında karşılaşmanın hakemi , konuk ekip 4-3 öndeyken , maçın bitimine 5 dakika kala ev sahibi takımın 11 numaralı futbolcusuna sarı kart gösterince olanlar oldu . Sarı kart gören futbolcu çılgına döndü ve hakeme bağırmaya başladı . Hakem , bu sırada kırmızı kart göstermek için elini cebine atınca , 11 numaralı futbolcu , karate darbeleriyle hakeme öldüresiye vurmaya başladı . Yere düşen hakem bayılırken , daha sonra iki takımın futbolcuları ve yedek kulübesindekiler de yumruk yumruğa kavga etti .

2008 - 2009 Turkcell Süper Lig

Sıralama

Futbolda 34 haftalık 2007-2008 sezonu Turkcell Süper Lig maratonunda 16 haftadan oluşan ilk bölüm , yapılan karşılaşmalarla tamamlanırken , son maçında deplasmanda Gençlerbirliği'ni 2-1 yenen Sivasspor , 34 puan ve averajla ilk yarıyı lider olarak tamamladı . Sivasspor , geçen sezon da ilk yarıyı , yine başkent deplasmanında Gençlerbirliği önünde aldığı 2-0'lık galibiyetle ve yine averajla lider kapamıştı . Ligde Sivasspor'un gerisinde yine 34 puan ve averajla Trabzonspor , 33 puanla Galatasaray ve 32 puanla da Fenerbahçe sıralandı .

Ligde bu sezon ilk bölümü , 13 puanlı Antalyaspor ile 9'ar puanlı Hacettepe ve Kocaelispor , son 3 sırada ve düşme hattında bitirdi.

Gol Ortalamaları

16 hafta boyunca yapılan 144 maçta toplam 382 gol atılırken , maç başına düşen gol sayısı 2.65 , hafta başına düşen gol sayısı da 23.88 olarak gerçekleşti . 34 golle 8. haftasında bu bölümün en yüksek gol rakamına ulaşılan ligde , devrenin en farklı skorlu galibiyetini , 16. haftada İ.B.B. , Kocaelispor'u evinde 5-0 yenerek elde etti . Ligin 8. haftasındaki Fenerbahçe-Bursaspor (5-2) , 10. haftadaki Beşiktaş-Kocaelispor (5-2) ve 15. haftadaki Kocaelispor-Gaziantepspor (2-5) ile 12. haftadaki Denizlispor-Bursaspor (4-3) ve 13. haftadaki Eskişehirspor-Denizlispor (4-3) maçları , 7'şer golle ilk yarıda en çok gol atılan karşılaşmalar oldu .

İlk Yarının Liderleri

Bu yarıda en fazla liderlik koltuğunda oturan takım Trabzonspor'du . 8 hafta zirvede kalan Trabzonspor'un yanısıra , Beşiktaş 4 , ilk yarıyı averajla lider tamamlayan Sivasspor 3 ve Galatasaray da 1 hafta zirve keyfi yaşadı .

Gol Krallığı

Gol krallığı yarışmasında , 14 golle Galatasaray'ın Çek golcüsü Milan Baros , 16 haftalık ilk bölümü zirvede tamamladı . Baros'u , 11 golle lider Sivasspor'un forveti Mehmet Yıldız , 8 golle de Gaziantepsporlu Tabata izliyorlar .

En Centilmen Trabzonspor , En Hırçın Antalyaspor

Toplam 49 (hafta başına 3.06 ortalama) kırmızı ve 623 de (maç başına 4.33 , hafta başına 38.94 ortalama) sarı kartın gösterildiği ilk yarının en centilmen takımı Trabzonspor oldu . Karadeniz ekibinin futbolcuları yalnızca 1 kırmızı kart görürken , 37 de sarı kartla cezalandırıldı . 16 haftalık bölümde futbolcularına toplam 6 kırmızı , 44 de sarı kart çıkan Antalyaspor , en hırçın takım olarak dikkati çekti . Ligin ilk bölümünün en hırçın futbolcusu olan Konyasporlu Cihan Haspolatlı , 2 kırmızı kart gören tek futbolcu olarak dikkati çekerken , 2 de sarı kart gördü ve kendisine umut bağlayanları yanılttı .

Beşiktaş Penaltı Golü Bulamadı

144 maçta hakemler , 12. ve 14. haftalar dışında her hafta penaltı noktasını gösterirlerken , bu yarıda verilen 33 penaltının 26'sı golle sonuçlandı . Bu bölümde Antalyaspor ve Konyaspor dışındaki her takım en az 1'er kez penaltı atış hakkı kazanırken , bu takımların yanı sıra Beşiktaş da henüz penaltı golü bulamadı . Takımlarına 3'er penaltı golü kazandıran Galatasaraylı Baros , Sivassporlu Mehmet Yıldız ve Gaziantepsporlu Tabata , en fazla penaltı golü kaydeden futbolcular olarak kayıtlara geçtiler .

Hat-Trick

Turkcell Süper Lig'de
2008-2009 sezonunun 16 haftalık ilk bölümünde 4 futbolcu , maçlarda 3'er gol birden atarak , hat-trick yaptı . ''Gol Krallığı'' yarışmasında 14 golle zirvede yer alan Galatasaray'ın Çek yıldızı Milan Baros , Hacettepe ve Beşiktaş maçlarında 3'er gol atma başarısını gösterirken , Kayserisporlu Julius Aghahowa , Sivassporlu Mehmet Yıldız ve Gaziantepsporlu Rodrigo Barbosa Tabata , hat-trick yapan diğer oyuncular oldu.

Ligde 16 haftalık ilk bölümde bir maçta 3'er gol birden atan futbolcular
şunlar:
Maç Futbolcu Takımı Sonuç
---------------------- -------- ----------- -----
Fenerbahçe-Kayserispor Aghahowa Kayserispor 1 - 4
Sivasspor-Denizlispor Mehmet Yıldız Sivasspor 3 - 1
Galatasaray-Hacettepe Baros Galatasaray 3 - 1
Kocaelispor-Gaziantepspor Tabata Gaziantepspor 2 - 5
Galatasaray-Beşiktaş Baros Galatasaray 4 - 2

Şanssızlar !

Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunun 16 haftalık ilk bölümünde 5'i ''Üç Büyükler''den olmak üzere toplam 9 futbolcu kendi kalesine gol atma şanssızlığını yaşadı . Fenerbahçeli Can ve Edu , Galatasaraylı Ümit Karan ve Emre Aşık ile Beşiktaşlı Sivok , kendi kalesine gol atan futbolcular arasında yer aldı .

Eskişehirspor , kendi evinde ağırladığı Galatasaray ve Fenerbahçe maçlarında rakip oyuncuların attığı birer golle sevinirken , Galatasaraylı Emre Aşık , Fenerbahçe derbisinde meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderdi .

Diğer yandan, Ankaraspor , İ.B.Belediyespor maçında Ediz'in kendi kalesine attığı gole üzülürken , başkent takımının Kocaelispor , Beşiktaş ve Antalyaspor ile yaptığı karşılaşmalarda ise rakip futbolcular kendi ağlarını havalandırdı .

Ankaragücü'den Burak , Fenerbahçe'den Can ve Edu , Ankaraspor'dan Ediz ve Antalyaspor'dan Vahap'ın kendi kalelerine attığı goller , maçlardaki skorlar göz önüne alındığında puana etki etti .

Ligde 16 haftalık ilk bölümde kendi kalesine gol atan futbolcular şunlar:

Maç Futbolcu Takımı Sonuç
-------------------- -------- ---------- -----
Konyaspor-Ankaragücü Burak Ankaragücü 3 - 2
Hacettepe-Fenerbahçe Can Fenerbahçe 2 - 1
İBB Spor-Ankaraspor Ediz Ankaraspor 1 - 2
Eskişehirspor-Galatasaray Ümit Karan Galatasaray 4 - 2
Ankaraspor-Kocaelispor Tutoric Kocaelispor 4 - 0
Eskişehirspor-Fenerbahçe Edu Fenerbahçe 2 - 2
Fenerbahçe-Galatasaray Emre Aşık Galatasaray 4 - 1
Beşiktaş-Ankaraspor Sivok Beşiktaş 1 - 3
Antalyaspor-Ankaraspor Vahap Antalyaspor 1 - 1

En erken gol Roberts'tan !

Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunun 16 haftalık ilk bölümünde en erken golü Denizlispor'un Trinidad-Tobagolu oyuncusu Roberts attı . Ligin 13. haftasında , 29 Kasım 2008 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadı'nda yapılan Eskişehirspor - Denizlispor maçının henüz 12. saniyesinde filelere havalandıran Darryl Bevon Roberts , aynı zamanda 51. sezonunu geçiren lig tarihinin bilinen en erken golünü atan oyuncu olarak kayıtlara geçti . Bu arada , G.Birliği'nden Troisi Denizlispor maçında , Kocaelispor'dan Ahmet Dursun da Gaziantepspor maçında 22. saniyelerde attıkları gollerle , sezonun diğer en erken gollerini kaydettiler . Bu bölümde 1. dakika içindeki diğer golü ise Ankaragücü maçında Kayserisporlu Turgay filelere gönderdi . Öte yandan , ligin ilk bölümünde ilk 3 dakikalar içinde fileler toplam 8 kez havalanırken , Beşiktaş ve Kayserispor bu gollerden 2'şer tanesine imza attı.

Ligde sezonun ilk bölümünde ilk 3 dakikalar içinde atılan goller şöyle:

Maç Futbolcu Takımı Sonuç Dakika
------------------------- -------- ------ ----- ------
Eskişehirspor-Denizlispor Roberts Denizlispor 4 - 3 1
Denizlispor-G.Birliği Troisi G.Birliği 2 - 2 1
Kocaelispor-Gaziantepspor Ahmet Dursun Kocaelispor 2 - 5 1
Ankaragücü-Kayserispor Turgay Kayserispor 1 - 3 1
Fenerbahçe-Galatasaray Lincoln Galatasaray 4 - 1 2
Kayserispor-Ankaraspor Mehmet Topuz Kayserispor 1 - 2 2
Beşiktaş-Gaziantepspor Bobo Beşiktaş 3 - 0 3
Gençlerbirliği-Beşiktaş Tello Beşiktaş 1 - 3 3

Deplasman lideri Trabzonspor !

Turkcell Süper Lig'de ilk yarıyı Sivasspor'un ardından 2. sırada tamamlayan Trabzonspor , dış sahada en başarılı sonuçları alan takım oldu . Karadeniz ekibi , deplasmanda aldığı 5 galibiyet , 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet ile 16 puan toplayarak ilk yarıda deplasmanda en başarılı grafiği ortaya koydu . Trabzonspor'u 14 puan ile Ankaraspor , 12 puan ile Kayserispor takip etti.

Bordo-mavili takım , Ankaragücü'nü 2-1 , Denizlispor ve Gençlerbirliği'ni 1-0 , Konyaspor'u 3-2 , İ.B.Belediyespor'u 4-0 yenerken Kayserispor ile 1-1 berabere kaldı . Karadeniz ekibi , Galatasaray'a 3-0 , Bursaspor'a ise 2-1 mağlup oldu . Trabzonspor , bütün takımların sahasında oynanılan maçların yapıldığı puan cetvelinde ise topladığı 18 puan ile 5. sırada yer aldı .

RAKAMLARLA İLK YARI RAPORU

En Sakin Hafta : 12. hafta (32 sarı kart)
En Hareketli Haftalar : 3. hafta (9 kırmızı , 39 sarı kart) , 13. hafta (6 kırmızı , 43 sarı kart)
Kırmızı Kart Gösterilmeyen Hafta : 12. hafta
En Fazla Sarı Kart Gösterilen Haftalar : 7. ve 9. haftalar (49)
En Az Sarı Kart Gösterilen Hafta : 17. haftalar (27)
Futbolcuları Kırmızı Kart Görmeyen Takım : Yok
Futbolcuları En Fazla Kırmızı Kart Gören Takım : Antalya (6)
Futbolcuları En Fazla Sarı Kart Gören Takım : Eskişehir (46)
Futbolcuları En Az Sarı Kart Gören Takım : Gaziantep (23)
Bir Haftada Futbolcuları En Fazla Sarı Kart Gören Takım : Galatasaray (10. haftada Fenerbahçe maçı - 7)
Skorların Tasnifi : 144 maçın 38'i beraberlikle tamamlanırken , 66'sı ev sahibi , 40'ı da deplasman olmak üzere 106 maç bir takımın galibiyetiyle bitti .
En Çok Görülen Skor : 2-1 (24)
Diğer Skorlar : 0-0, 1-0 (19) , 2-0 (17) , 1-1 (14) , 3-1 , 3-0 (10) , 3-2 (8) , 4-1 (7) , 2-2 (5) , 5-2 , 4-0 (3) , 4-3 , 4-2 (2) , 5-0 (1)
En Fazla Beraberlik Görülen Hafta : 12. hafta (5)
Beraberlik Görülmeyen Haftalar : 6. ve 7. haftalar
Deplasmanda En Farklı Skorla Galip Gelen Takım : Trabzonspor (9. haftada İ.B.Belediyesi'ni 4-0 yenerek)
Kendi Sahasında En Farklı Skorla Galip Gelen Takım : İ.B.Belediyesi (16. haftada Kocaelispor'u 5-0 yenerek)
Ev Sahibi Takımların En Başarılı Olduğu Hafta : 10. hafta (6 galibiyet , 2 beraberlik , 1 yenilgi: 20 puan)
Deplasman Takımlarının En Başarılı Olduğu Hafta : 14. hafta (5 galibiyet , 3 beraberlik , 1 yenilgi : 18 puan)
En Fazla Galip Gelen Takımlar : Sivasspor , Trabzonspor , Galatasaray , Fenerbahçe (10)
En Az Galip Gelen Takımlar : Antalyaspor , Hacettepe , Kocaelispor (2)
En Fazla Berabere Kalan Takım : Antalyaspor (7)
En Az Berabere Kalan Takım : Fenerbahçe (2)
En Fazla Yenilen Takımlar : Hacettepe, Kocaelispor (11)
En Az Yenilen Takımlar : Sivasspor, Trabzonspor (2)
En Çok Gol Atan Takım : Galatasaray (38)
En Az Gol Atan Takım : Hacettepe (9)
En Fazla Gol Yiyen Takım : Kocaelispor (40)
En Az Gol Yiyen Takım : Kayserispor (7)

KRALLIK

gol krallığı
1 - Baros : 14 gol
2 - Mehmet Yıldız : 11 gol
3 - Tabata : 8 gol
4 - Mehmet Çakır - Nobre: 7 gol
5 - Lincoln - Sercan : 7 gol

asist krallığı
1 - Özer Hurmacı : 10 asist
2 - Lincoln : 10 asist
3 - Alex : 6 asist
4 - Mustafa Pektemek : 5 asist
5 - Yusuf : 4 asist

altın eldiven
1 - Hamidou : 7 gol
2 - Murat Şahin : 9 gol
3 - Petkovic : 10 gol
4 - Senecky : 12 gol

Hiç yorum yok: