28 Kasım 2008 Cuma

Savunma Kurgusu : Üçlü mü , Dörtlü mü ???


Fantezi Futbol Oyunlarına genel olarak baktığımızda yarışmacıların takım dizilişlerini seçerken savunmayı oldukça minimalist kurguladıklarını görüyoruz. Geçen senelerde NTV 'nin 2li defansa izin vermesiyle başlayan bu moda , bu sene LİG TV 'deki en az 3lü defans seçme mecburiyetiyle beraber hala revaçta. Tabii bu 3lü defans tercihinde gol yemeyen takımı bulmadaki zorluk , gol ya da goller yenmesi durumundaki eksi puanlar , defans oyuncularının mevkileri itibariyle gol ve asiste olan uzaklıkları , kart görme olasılıklarının fazlalılıkları gibi gayet mantıklı sebepler sıralanabilir.

Fakat 2 haftadır Turkcell Super Ligi 'nin doğal seyrinde bir farklılık söz konusu. 11. hafta , ligin başından beri en çok gol yemeyen takımın bulunduğu haftaydı. 10 takım kalelerinde gol görmemişti. Geçen hafta ise bu rakam daha da arttı ve tam 13 takımın ağları bir golle havalanmadı.

Ligdeki bu skor kısırlığının devam etmesi durumunda , bu istatistik ; genel teamüllü 3lü defans tercihini tekrar gözden geçirmeye yol açabilir. Zira hiç bir futbol mantığına dayandırmadan gözü kapalı kadro kursanız 11. haftada gol yemeyen defansı bulma ihtimaliniz %55 , geçen hafta ise %72 idi. Bir de gol yiyeceği aşikarlık seviyesinde kuvvetle muhtemel olan takımları elediğinizde bu ihtimaller daha da artacak. Böylece defansa bir oyuncu fazla almak oldukça cazip hale geliyor.

Kıyaslamayı bir forvet oyuncusu tercihiyle yaptığınızda , defansın gol yemeden bitireceği maç başına alacağı 7 puan , 1 gol atacak forvet oyuncusunun puanıyla aynı olacak. 11. ve 12. haftalarda atılan gol sayısının azlığı , forvetlerin gol atma ihtimalini ve dolayısıyla alacakları puanları da düşüreceğinden defansın alacağı bu 7 puan daha da önemli hale gelecek.

11. haftada atılan gol sayısı 15 . Bu 15 golün 5 'ini forvet oyuncuları kaydederken 4 gol defanstan gelmiş (Tolga Seyhan , Roberto Carlos , Lugano , Chaabani Moine). 12. haftada ise atılan gol sayısı daha da düşmüş : Haftanın 12 golünün 7' sini forvet oyuncuları kaydetmiş. 2 gol ise yine defans oyuncularından gelmiş (Marcin Kus , Sivok) . Aldığınız defans oyuncularının gol atmalarının da ihtimal dahilinde olması ve bu olası gollerin forvet oyuncularına göre 2 puan fazladan kazandırması 4lü defans tercihini kuvvetlendiriyor.

Tabii biz olaya istatistik penceresinden baktık. Aklıma bir de bir antrenörlük seminerinde Metin Türel 'in kürsüdeki Ersun Yanal 'a söylediğini okuduğumuz ''Hagi sana 40 metreden bir çakar; nereye koyacağını bilemezsin o istatistikleri'' sözü geliyor. Kendi başına sürecek ilacı olmayan çiçeği burnunda bir kel olarak ben ise bu satırları yazarken ; az gol yeme rekortmeni bu 2 haftada önce 3 gol yiyen Eskişehir , sonra da 4 gol yiyen Denizli defansını bulma başarısını göstermiş bulunuyorum !!!


Haftalık Gol Yemeyen Takım Sayısı
1. Hafta : 6 takım
2. Hafta : 9 takım
3. Hafta : 3 takım
4. Hafta : 7 takım
5. Hafta : 2 takım
6. Hafta : 2 takım
7. Hafta : 4 takım
8. Hafta : 1 takım
9. Hafta : 3 takım
10. Hafta : 3 takım
11. Hafta : 10 takım
12. Hafta : 13 takım

Hiç yorum yok: